LED-lampor är bäst!

LED-lampor är helt klart min favorittyp av belysning. Energisnåla, effektiva, med lång livslängd. LED-lampor är ett av de vanligaste typerna av lampor och är betydligt mer energisnåla än sin föregångare glödlampan. Batterionline har ett brett utbud av LED-lampor, som finns i allt från ficklampor och pannlampor, till dimljus och takbelysning. Jag köper alla mina lampor från Batterionline numera!

Att satsa på LED är att rekommendera. LED-lampor är svårbesegrade när det gäller att återge den mest effektiva ljuskraften, samtidigt som de använder minsta möjliga energi. Man får inte bara en ekonomisk fördel utan man får uppleva ett helt nytt modernt ljus med LED-belysning. Batterionlines satsning på ett brett LED-sortiment är ett sätt att bidra till en hållbar livsstil.

Vad är LED och hur fungerar det?

LED är en förkortning av Light Emitting Diode, det vill säga en diod som utstrålar ljus. Effekten är en form av eletroluminiscens som uppstår av materialet i dioden. Färgen kan variera och vara såväl inom det ultravioletta, det synliga och det infraröda spektrumet. Lysdioder uppfanns redan på 1920-talet men först på 60-talet utvecklades dioder som kunde ge synbart ljus.

Lysdioder har länge använts som indikatorlampor på elektronik och displayer men allteftersom det utvecklats nya ljusstarkare sorter har de även börjat användas till belysning. På senare tid har det även skapats LED lampor som kan ersätta traditionella glödlampor. Du hittar även LED teknik i din platt-TV, på instrumentpanelen och i blinkljusen på din bil samt i industri- och trafikmiljö där lamporna måste tåla en tuffare behandling.

Varför borde jag köpa LED?

Miljövänligt minskar den energiförbrukningen med 90% jämfört med en vanlig traditionell glödlampa men bibehåller samma ljusstyrka om inte bättre. Oftast är kostnaden för en LED-lampa intjänad efter mindre än 1 år och under resterande livslängd sparar du tusentals kronor i energikostnader.

Är LED miljövänligt?

Tungmetaller

Till skillnad från lampor med LED teknik innehåller lågenergilampor kvicksilver. Faktum är att många lågenergilampor innehåller kvicksilver långt över de värden som normalt är tillåtna inom EU. Konstigt nog har man dock gjort ett undantag från att dessa regler ska gälla för just lågenergilampor.  Tillverkningen av dessa lampor får inte ske i tätbebyggt område vilket kan ge en fingervisning om dess miljöfarliga innehåll.

Tekniken i LED lampor innehåller däremot inga farliga tungmetaller, vid all lödning används silver istället för bly. En LED lampa ska därför sorteras som elektronikavfall och inte tillsammans med andra lampor, som miljöfarligt avfall.

Värmeutveckling

Dagens halogen och glödtrådslampor blir mycket varma jämfört med LED belysning. Denna, ofta oönskade värme gör att många använder sig avancerade kylsystem för att uppnå en behaglig rumstemperatur. Dagens klimatanläggningar slukar ofta så mycket energi, att man vid ett byte till LED ofta har en större energibesparing på kylsystemet än den som uppnås av själva belysningen.

Livslängd

Även när det gäller livslängd är LED överlägsen annan belysning. LED lampor håller normalt 40-50 000 timmar vilket är ca 6 ggr så länge som lågenergilampan och ca 40 ggr så lång tid som vanliga glödlampor. Då ska man även tänka på att lågenergi och andra lampor slits varje gång de tänds och släcks vilket gör att hållbarhetstiden försämras väsentligt.  LED lampor är inte känsliga för detta och det är därför tekniken ofta används i blinkande belysning och TV apparater. Om man har en LED lampa tänd 8 timmar om dagen ska den hålla i ungefär 13 år vilket resulterar i stora besparingar både för miljön och din plånbok. Det kallar jag en bra investering!