Hitta rätt gitarrdelar för din gitarr

Som ni kanske minns skrev jag om att jag ville börja spela gitarr för inte så länge sedan. Tjoho, jag har faktiskt spelat rätt mycket de senaste månaderna och det börjar gå riktigt bra! Tycker det är väldigt kul att spela och det känns väldigt spännande. 

Nu har jag börjat experimentera med att testa olika gitarrdelar för att se vad som låter bäst och vad som känns bäst att spela på. Har till exempel testat nya plektrum och axelband. Läs mer nedan så går jag igenom vilka gitarrdelar du kan byta ut, samt vad du ska tänka på innan du köper nytt. Trevlig läsning!

Att tänka på

När du byter ut gitarrdelar är det viktigt att du dubbelkollar att dina nya gitarrdelar passar till just din gitarr. Kolla gärna med återförsäljaren att den del du planerar att köpa passar till din gitarr.

Har du garanti?

Hos flera av de stora gitarrtillverkarna får du garanti på din gitarr, vilket innebär att de kan hjälpa dig byta ut och underhålla vissa delar inom exempelvis första året, såvida du inte orsakat orimlig skada på din gitarr (inga galna gitarrister som krossar sina gitarrer alltså).

Vilka typer av gitarrdelar kan du byta ut?

Sadlar

Du kan hitta olika slags sadlar till elgitarr, spanska gitarrer, akustiska gitarrer, och andra typer av gitarrer.

Stall

Bland stallen till din gitarr kan du köpa Alice A026C stall till westerngitarr. Det är en högkvalitativ bro för westetrngitarr. Även denna är tillverkad av slitstark och hållbar elfenbenfärgad plast.

Stallpinne

Om du behöver en stallpinne rekommenderar vi Alice AL-A021IVY stallpinnar till gitarr. Den kommer i krämfärg, och är en kvalitetsbaron för din westerngitarr.

Stämskruvar

Du kan välja mellan lösa stämskruvar med eller utan mekanik. Bland annat kan du hitta stämskruvar av märket Alice. Se till exempel Alice AS-016L stämskruv med litet huvud, vänster. Det är en förkromad stämskruv i god, robust kvalitet. Den passar till western-gitarr och el-gitarr. Montera den på vänster sida av gitarrens huvud.

Plektrumskydd

Du kan köpa flera typer av plektrumskydd hos danguitar. Se till exempel Alice 025AP plektrumskydd till akustisk gitarr svart. Svart plektrumskydd som du limmar på akustisk gitarr. Du kan lätt installera den. Passar till höger gitarrer.

Potentiometer

Potentiometern påverkar ljudet i gitarren. Vill du byta ut den du har i din elgitarr och är osäker på vad du ska välja ställer vi så klart upp med goda råd! 

Knappar

Hitta rätt knappar för dig. De gör kanske inte så mycket åt ljudet men bekvämlighet och look är ju också viktiga faktorer för att få rätt spelkänsla. Hos danguitar kan du se vilka slags knappar de erbjuder. Du kan bland annat finna Wilkinson CK-01 el-gitarr kontrol knapp metal. Tillverkad i standarddimensioner som passar alla elektriska gitarrer och elbaser.

Skruvar

Du kan även finna skruvar till gitarrer hos Dan Guitar.

Knoppar & lås

Knoppar till axelband samt ”straplocks” som låser fast bandet så du inte behöver oroa dig för att gitarren dimper i golvet under de mest hängivna riffen. Se det stora urvalet hos danguitar!

Pickup switch

Pickup switch – här på sidan ser du vårt urval av nya switches. Köp till exempel Wilkinson TS-MBT pickup switch. 3-vägs pickup som du kan använda till exempel i elektriska gitarrer av Les Paul och SG typ.