3 sätt att undvika svartmögel i hemmet

Efter att ha kämpat med svartmögel har jag efterhand lite erfarenhet med hur man generellt håller bra luftfuktighet hemma och därmed också mögel borta. Därav vill jag gärna dela med mig av 3 sätt hur man enkelt kan undvika detta i hemmet. Det kan ibland vara svårt att upptäcka mögel men om man kan förhindra det, är det ju ännu bättre. Särskilt gäller detta i kanske lite äldre hus och lägenheter. Speciellt om man har källare och vind ska man vara uppmärksam, samt äldre badrum.

 

  1. Använd en avfuktare

Om du i förvägen vet att luftfuktigheten är hög hemma, kan det vara bra att använda en så kallad avfuktare. En luftavfuktare suger in den fuktiga luften och blåser ut torr luft. Dvs. All fukt samlas som vatten i avfuktaren. På så vis minskas risken för fukt- och mögelskador, som till exempel svartmögel. Avfuktaren förbättrar klimatet hemma och kan användas var som helst och när som helst. Du kan till exempel låta den stå på under natten när du sover eller när du är på jobbet. Kom bara ihåg att tömma den för vatten när den blir full.

 

  1. Bra vädring och ventilation

Att vädra ut och ha bra ventilationssystem hemma är a och o för en stabil luftfuktighet. En fuktig och instängd innemiljö är det som mögel trivs allra bäst i och därför är det bra att kolla sina ventilationssystem och mäta luftfuktigheten. Svartmögel trivs t.ex. bäst i fuktiga miljöer, såsom badrum, källare och vind. Därför är det bäst att göra mögeltest i dessa områden om du misstänker att du har mögel hemma. Bor du i trähus ska du vara extra uppmärksam då svartmögel trivs extra bra i trä då trä är ett material som upptar fukt.

 

  1. Hitta orsaken till mögel

Har man redan fått t.ex. svartmögel eller annat mögel i hemmet kan ättika vara effektiv att tvätta bort det. Detta förhindrar inte att mögel uppstår utan det bästa är självklart att hitta orsaken till möglet så att du kan hitta en långsiktig lösning. Har du kanske fått fuktskador i isoleringen eller liknande som måste bytas ut eller har du kanske en läcka i taket.

 

Oavsett vad orsaken är till att mögel uppstår kan det vara farligt för hälsan. Man bör därför inte leva i en sådan ohälsosam miljö i längre tid då konsekvenserna kan vara andningssvårigheter eller allergier och andra symptom kan vara att man blir trött och kan få huvudvärk. Har man inte dessa symptom kan det fortfarande vara farligt om man misstänker att man har mögel. Är du osäker på om du har svartmögel, kan några symptom eller tecken på mögel vara att det är en unken och obehaglig lukt hemma. Du kan även se om det har börjat bildas mörka områden på väggar, golv eller tak. Eller är kanske inomhusklimatet redan dåligt och obehagligt med hög luftfuktighet. Ta del av tipsen ovan och undvik mögel i hemmet. Skulle du vara misstänksam att du har problemet redan, gör då ett mögeltest snabbt och enkelt. Ju snabbare du kan bli av med det, desto bättre.