X
    Categories: Blogg

Därför avlägsnades formel 1 från Afrika

Racing är en sport som många runtom i världen verkligen uppskattar. Det ska gå snabbt, och spänningen av att se dessa bilar susa fram är ett stort skäl till varför det har blivit så populärt i så många olika länder. Numera kan man dock inte se någon formel 1 i Afrika, och det finns säkerligen många som frågar sig själv varför. Nedan ska vi tala lite mer om varför formel i avlägsnades från Afrika.

Den sydafrikanska Grand Prix

Anledningen till att den sydafrikanska Grand Prix startades upp var för att man ville följa upp det så kallade ”Grand Prix motor racing handicap race” som anordnades år 1934 i den östra kapprovinsen. Det var många kända förare för hela Europa som tog sig dit för att delta, och några av de kända namnen är Bernd Rosemeyer, Richard ”Dick” Seaman, Richard Ormonde Shuttleworth samt Luigi Villoresi som tog hem vinsten år 1939.

Slutspurten för formel 1

Såsom man kanske kan förvänta sig ändrades allting när andra världskriget hade sin början. Vid denne tidpunkt lade man stort fokus på att skydda sig från attackerna och riktade alla pengar man kunde mot att göra militären starkare. När det andra världskriget sedan var över kom det afrikanska Grand Prix plötsligt tillbaka som en del av formel 1-varvet och redan två år senare kunde man se dem vara med i världsmästerskapet. Formel 1 eventet blev verkligen någonting stort som sannerligen väckte uppmärksamheten från alla som hade ett intresse för racing.

Det fick dock inget lyckligt slut här, då loppet år 1985 ledde till att Grand Prix stängdes ner. Skälet till detta var nationens policy när det handlar om apartheid. När apartheid började lida mot sitt slut höll man dock två race till år 1992 och sedan för sista gången år 1993. För de som inte är särskilt väl insatta i just apartheid kan man säga att detta var ett system som gällde i Sydafrika mellan åren 1948 och 1994. Under dessa år hade den svarta befolkningen i Sydafrika i princip ingenting att säga till om när det kom till politiskt inflytande och dylikt. Även när man talar om boende och utbildning hade de inte tillgång till samma möjligheter. I Johannesburg finns det just nu ett apartheid museum som man kan besöka om man vill lära sig mer kring hur det var under den här tiden.

admin:
Related Post